menu

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

2010-Η Δύση της Ανατολής -Παρασκευά Συριανόγλου


Αφορμή για τη συγγραφή του παρόντος πονήματος στάθηκε η επιθυμία της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών να βρει και να παρουσιάσει από σκηνής κάποιο θεατρικό έργο σχετικό με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά τους πρώτους δισταγμούς, ο κ. Παρασκευάς Γ. Συγιανόγλου, γνωστός στην πόλη μας από την αξιόλογη περί τα Μικρασιατικά Γράμματα συγγραφική του ευδοκίμηση και δραστηριότητα, τόλμησε να θεραπεύσει την ανάγκη αυτήν, αποτυπώνοντας σε θεατρικό έργο τον ξεριζωμό της Χριστιανοσύνης από την Ανατολή, το χάος που επικράτησε και έμεινε πίσω, αλλά και το άγιο μπόλιασμά της, στη συνέχεια, πάνω στο σώμα της ελεύθερης Ελλάδας.

Όλα αυτά ο κ. Συριανόγλου κατόρθωσε να τα αποτυπώσει μέσα σε τρία θεατρικά έργα, που, μάλιστα, κάποια στιγμή, ζωντάνεψαν και έλαβαν σάρκα και οστά με την από σκηνής παρουσίασή τους, κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση της κ. Μαρίας Σακκαράκη- Σακκαδάκη και τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας του «Πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε- Αγίας Παρασκευής». Δόθηκαν δύο παραστάσεις στην αίθουσα του Ελληνικού Ωδείου της πόλης μας με κριτικές και σχόλια πολύ εγκωμιαστικά. Θεώρησε, λοιπόν, ο συγγραφέας σκόπιμο να επεκτείνει την εργασία του αυτήν, να τη βελτιώσει και να την παρουσιάσει με μορφή αφηγήματος για το ευρύτερο κοινό και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του αυτής είναι το παρουσιαζόμενο με το σημείωμά μας αυτό βιβλίο.





Μετά από μια μακρά Εισαγωγή (σελίδες 1- 22) άρχεται η αφήγηση. Διαβάζοντας το εν λόγω βιβλίο το πρώτο πράγμα που διαπιστώνεις είναι η λιπαρά γνώση της Ιστορίας από τον συγγραφέα και μάλιστα αυτής που αφορά στο δράμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. ονόματα, γεγονότα, τόποι, χρονολογίες παρελαύνουν από μπροστά μας με σύστημα και ιστορική μεθοδικότητα φέρνοντας στο φως όλη τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής. Παρουσιάζεται ρεαλιστικά το στημένο σκηνικό των «συμμάχων», που όφειλαν, κατά τη διαταγή, να τηρήσουν απόλυτη ουδετερότητα και δεν δίστασαν να θυσιάσουν έναν ολόκληρο λαό, με έναν βαρύτατο πίσω του πολιτισμό και να τον παραδώσουν σ’ ένα ανελέητο και φρικιαστικό μαρτύριο, πλάι στο άγριο μαρτύριο του επισκόπου του Σμύρνης Χρυσοστόμου. Και όλες αυτές τις φρικαλεότητες οι σύμμαχοι, ψυχροί θεατές, να τις παρακολουθούν απαθείς πάνω από τα πλεούμενά τους!


Εντυπωσιακός ο τίτλος του έργου, «Η Δύση της Ανατολής», έρχεται οξυμώρως και με μεταφορική σημασία να εκφράσει το στυγερό μαρτύριο και τον θάνατο του μικρασιατικού ελληνισμού, καταδεικνύοντας ότι η αποχώρηση των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες υπήρξε ένα έργο καθολικού θρήνου και σπαραγμού. Και η πραγματικότητα αυτή θεωρώ ότι καταγράφεται σωστά και με ακέραιη την αλήθεια εδώ, στο εν λόγω βιβλίο του κ. Π. Συριανόγλου. Εδώ, σε τέτοια μόνο βιβλία σαν και αυτό του κ. Συριανόγλου, διαβάζεις την Ιστορία ατόφια, στην αληθινή και καθαρή της διάσταση, που σε κάνει να μονολογείς μέσα σου σαν και τον Μεσολογγίτη γέρο του Γιάννη Βλαχογιάννη: «Να, ωρέ, έτσι ήτανε!». Έτσι ήτανε ρε παιδιά!…, και όχι όπως μας προβάλλουν τα γεγονότα οι πολιτικές σκοπιμότητες με τον περιβόητο… «συνωστισμό» (!!!) στην προβλήτα του λιμανιού της Σμύρνης, το 1922, που μας περιέγραψε η περιώνυμη Μαρία Ρεπούση στο αλησμόνητο βιβλίο της Έκτης Δημοτικού, πράγματα που προσβάλλουν τη μνήμη του περήφανου λαού μας.


Και πραγματικά μόνον από τα χείλια ενός πονεμένου Μικρασιάτη μπορείς να μάθεις την ιστορική αλήθεια των δύσμοιρων πατρίδων. Όσα συγκλονιστικά ο κ. Συριανόγλου διηγείται στο βιβλίο του τα άκουσε από ανθρώπους του περιβάλλοντός του που πόνεσαν και βίωσαν προσωπικά τα γεγονότα. Επισκέφτηκε, στη συνέχεια, προσκυνητής πολλές φορές τα άγια μέρη της Μ. Ασίας, τα αφουγκράστηκε και περισυνέλλεξε όλες τις πίκρες και τους καημούς τους, τη φρίκη και τον πόνο του ξεριζωμού, την αγωνία της μικρασιάτισσας μάνας, αλλά και τη νοσταλγία για τις πατρίδες που χάθηκαν, πράγματα που, δυστυχώς, δεν είχαν την τύχη ποτέ να αποτυπωθούν σε εκθέσεις, κρατικά έγγραφα και σχολικά εγχειρίδια, αλλά μοναχά στις καρδιές αυτών των ίδιων των πονεμένων Μικρασιατών.


Τα τρία αφηγήματα του βιβλίου λειτουργούν συμπληρωματικά, το ένα είναι συνέχεια του άλλου, και απεικονίζουν στιγμιότυπα, κομμάτια αληθινά οικογενειακών ιστοριών και ατομικών συναισθημάτων, που συνέθεσαν μιαν από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας του 20ου αιώνα. Το 1ο θεατρικό με τίτλο: «Μέσα από την κόλαση» αναφέρεται στο μαρτύριο της αποχώρησης από τις πατρογονικές εστίες της Μικράς Ασίας, τη νύχτα της 24ης Αυγούστου. Το δεύτερο, με τίτλο «Τα πουλιά», αναφέρεται στην τουρκάλα Αϊσέ, που σώζει από βέβαιο θάνατο έναν τραυματισμένο Έλληνα στρατιώτη, πιστεύοντας ότι έτσι ανασταίνει τον γιο της, που είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Το τρίτο, «Νέα Γη», είναι φυσική συνέχεια του πρώτου και περιγράφει τη διασπασμένη από τα τραγικά γεγονότα οικογένεια μιας προσφυγοπούλας, της Κυριακής, εδώ, στη μητέρα Ελλάδα και μάλιστα στην Κρήτη, στα χέρια μιας καλής και φιλάνθρωπης οικογένειας Κρητών, του Μανόλη και της Μαρίας. Στο αφήγημα αυτό με ρεαλιστικά σχήματα εξεικονίζονται οι διαφορετικές αντιδράσεις του ντόπιου στοιχείου στην παρουσία των μικρασιατών προσφύγων και η συγκινητική προσφορά ποικίλων ρεθεμνιώτικων κοινωνικών παραγόντων (Συλλόγου Κυριών, Λυκείου Ελληνίδων), που βγήκαν στους δρόμους, στέσανε καζάνια, μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σ’ όλους τους πεινασμένους. Στο τέλος, του αφηγήματος επέρχεται και το ποθητό “happy end” με την επανένωση της διασπασμένης οικογένειας της ηρωίδας μας, με τη βοήθεια των αναζητήσεων μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου είναι άξιος του «δικαίου επαίνου» αλλά και της αγάπης όλων μας και γι αυτό το νέο πόνημά του, που, πραγματικά, αποτελεί περισπούδαστη και κεφαλαιώδους σημασίας μελέτη για το τόπο. Έχει βαθιά συναίσθηση της ευθύνης που τον βαραίνει. Ο κίνδυνος της λησμονιάς και της αλλοίωσης των γεγονότων είναι που προσμετρά περισσότερο στη ζυγαριά της αυτοκριτικής του και γι’ αυτό τολμά και αποδύεται σ’ έναν σπουδαίο και έντιμο αγώνα διάσωσης της αλήθειας. Για άλλη μια φορά συγχαίρουμε και θερμά ευχαριστούμε τον εκλεκτό φίλο και δόκιμο συγγραφέα και του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία, για να συνεχίζει τη γόνιμη, εργώδη και δημιουργική δραστηριότητά του στον χώρο των «ρεθεμνιώτικων και μικρασιατικών γραμμάτων», στα οποία τόσο μεγάλη και ουσιαστική είναι η μέχρι σήμερα συμβολή του.


του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

2010-Τιμήθηκε η επέτειος της Σαρακίνας

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΔΕΛΕ
Τιμήθηκε η επέτειος της Σαρακίνας από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 - Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ

Στόχος κάθε πολιτιστικού φορέα που σέβεται τους ιδρυτικούς στόχους του είναι να μεταλαμπαδεύει το πνεύμα της καλής συνεργασίας σε φορείς της περιοχής που λειτουργεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διοργανώσεις επετειακές.
Το λαμπρό παράδειγμα δίνει ο πολιτιστικός σύλλογος Άδελε Αγίας Παρασκευής που προσπαθεί να αναβαθμίζει διαρκώς τις λειτουργικές του δομές και πρόσφατα απέκτησε και την ιστοσελίδα του.
Η διοίκηση του συλλόγου στο πλαίσιο της φετινής καθιερωμένης εκδήλωσης για να τιμηθεί η επέτειος της Σαρακίνας και η μνήμη των 18 εκτελεσθέντων ζήτησε τη συνεργασία του δημοτικού σχολείου Άδελε. Και πέτυχε να έχει ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Είναι γεγονός ότι το δημοτικό σχολείο του Άδελε, δικαιώνει τη φήμη ενός σχολείου που λειτουργεί σε ιστορικό δήμο όπου τα μεγάλα γεγονότα ανά τους αιώνες κληροδοτούν τα μηνύματα κάθε θυσίας στους μεταγενέστερους. Η τοπική ιστορία και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν και φέτος μέσα στις δραστηριότητες του σχολείου, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει αναβαθμίσει σημαντικά  το επίπεδο σπουδών των μαθητών του.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι νεκροί της Σαρακίνας ξεκίνησαν  το πρωί της Κυριακής 6 Ιουνίου στον τόπο θυσίας με το καθιερωμένο πρόγραμμα. Στην τελετή παρέστη ο νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης και πολλοί εκπρόσωποι αρχών.

Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωστής Μεργέμογλου ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση και ο δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανόλης Μανωλακάκης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα.
Το ίδιο βράδυ στην πλατεία όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων, παρουσία του βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα, πραγματοποιήθηκε η καλλιτεχνική εκδήλωση.

Εδώ οι μαθητές του Άδελε παρουσίασαν τον καλύτερο εαυτό τους, με τις εργασίες που ετοίμασαν ακολουθώντας τις οδηγίες των φωτισμένων δασκάλων τους. Ήταν σε εικόνα και σε λόγο.
Θα μας επιτραπεί να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιούν σωστά τους μαθητές τους σε θέματα τοπικής ιστορίας, μεταδίδοντας σωστά το μήνυμα της θυσίας και καταγγέλλοντας τον πόλεμο όχι τους λαούς που εμπλέκονται.
Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ συμμετέχοντας σε ένα δρώμενο τελετουργικό κατέβηκαν από τα σκαλοπάτια του παλιού δημαρχείου κρατώντας στο χέρι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και πήραν θέση στο μικρόφωνο ενώ παράλληλα πομπή από Κρητικοπούλες και δυο μικρούς βρακοφόρους, μέλη του συλλόγου Άδελε Αγίας Παρασκευής, κρατώντας την ελληνική σημαία κατευθύνονταν στο μνημείο.

Την ατμόσφαιρα φόρτισε συναισθηματικά η μουσική του Μπάμπη Πραματευτάκη από το έργο του «Για σένα Ειρήνη».
Ακολούθησε η αναφορά στο ματωμένο χρονικό από τα παιδιά που είχαν να παρουσιάσουν αρκετά στοιχεία για το γεγονός. Οι φωνούλες τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ ήταν άξια κάθε επαίνου η συμπεριφορά που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας συνειδητή συμμετοχή στο γεγονός.

Το αφιέρωμά τους στο χρονικό τέλειωσε με ποιήματα για την ΕΙΡΗΝΗ.
Στο δεύτερο μέρος έγινε αναφορά στο γεγονός μέσα από εικόνα και μουσική σε κείμενα Κωστή Μεργέμογλου , Παντελή Καραδάκη και Εύας Λαδιά που είχε και την καλλιτεχνική ευθύνη του αφιερώματος. Έξοχη όπως πάντα η χορωδία του Συλλόγου απέδωσε ριζίτικα τραγούδια καταχειρο κροτούμενη.  Άριστο συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο  υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας.

Όπως αναφέρθηκε στο τέλος, ετοιμάζεται το ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σαρακίνας που θα παρουσιαστεί το 2011, στο πλαίσιο της επετείου. Στο διάστημα αυτό η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να καταγράφει μαρτυρίες και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνει το σύλλογο για τα δικά του στοιχεία που θα πλουτίσουν περισσότερο τη συλλογική αυτή δουλειά.
Αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Άδελε, στο διευθυντή κ. Μανόλη Σπαντιδάκη και στους δασκάλους τους Άρτεμη Μιχαηλίδου, Δέσποινα Λαζαρίδη, Κατερίνα Μελαμπιανάκη, Βαγγέλη Νικολιδάκη και Ματθαίο Λίτινα που ήταν και η ψυχή της συλλογικής προσπάθειας.

Τιμή για την εκπαίδευση να την υπηρετούν δάσκαλοι με αυτές τις ευαισθησίες.

ΠΗΓΗ: ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ



ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Στη σκοτεινιά του ουρανού
στης εποχής το διάβα
αντί για γέλια του Μαγιού
βαριά σιωπή και πόνος.
------------.-----------
Θρηνολογεί η Πλακωτή
κι αναστενάζει ο κάμπος
έχει αρχίσει κι ο Λαγκός
να πλέκει μοιρολόι.
------------.-----------
Χτύπησε ξαναχτύπησε
του Μαραβέλιου η πλάκα(*)
αλλά κανείς δεν άκουσε
το θλιβερό χαμπέρι.
------------.-----------
Στ' Ασπρούγους στέλνει μήνυμα
στο Νίσπιτα να φτάσει
σε Καλντερίμια, Αμυγδαλέ
Τρυγώνα και Λαμπάρδο.
------------.-----------
Παίρνει απ΄το πέλαγος ορμή
απ' τ' άστρα παίρνει λόγια,
και σαν να ήταν άνθρωπος
λυπητερά τους λέει:
------------.-----------
"Είναι γραφτό να μάθετε
τη μαύρη τούτη αλήθεια
σελίδα αίματος ξανά
για τ' Άδελε ανοίγει".
------------.-----------
Στη Σαρακίνα έπεσε
ο κλήρος να φυλάξει
εκείνους που στου Γιαμπουδή
γεννήθηκαν τη στάχτη.
------------.-----------
Τάφοι σαν πέπλα ανοίχτηκαν
κι αγκάλιασαν τα κρίνα
κι εκείνα δώσαν άρωμα
με άρρητη ευωδία.
------------.-----------
Για να γινούν θυμίαμα
σε Αρχαγγέλου χέρια
και να γραφτούν αιώνια
μες το χρυσό βιβλίο.
(*)Θαλάσσια πλάκα η οποία προμήνυε κακοκαιρία.


Κων/νος Μεργέμογλου –Μάιος 2010