menu

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

2010-Τιμήθηκε η επέτειος της Σαρακίνας

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΔΕΛΕ
Τιμήθηκε η επέτειος της Σαρακίνας από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010 - Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ

Στόχος κάθε πολιτιστικού φορέα που σέβεται τους ιδρυτικούς στόχους του είναι να μεταλαμπαδεύει το πνεύμα της καλής συνεργασίας σε φορείς της περιοχής που λειτουργεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διοργανώσεις επετειακές.
Το λαμπρό παράδειγμα δίνει ο πολιτιστικός σύλλογος Άδελε Αγίας Παρασκευής που προσπαθεί να αναβαθμίζει διαρκώς τις λειτουργικές του δομές και πρόσφατα απέκτησε και την ιστοσελίδα του.
Η διοίκηση του συλλόγου στο πλαίσιο της φετινής καθιερωμένης εκδήλωσης για να τιμηθεί η επέτειος της Σαρακίνας και η μνήμη των 18 εκτελεσθέντων ζήτησε τη συνεργασία του δημοτικού σχολείου Άδελε. Και πέτυχε να έχει ένα αποτέλεσμα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Είναι γεγονός ότι το δημοτικό σχολείο του Άδελε, δικαιώνει τη φήμη ενός σχολείου που λειτουργεί σε ιστορικό δήμο όπου τα μεγάλα γεγονότα ανά τους αιώνες κληροδοτούν τα μηνύματα κάθε θυσίας στους μεταγενέστερους. Η τοπική ιστορία και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν και φέτος μέσα στις δραστηριότητες του σχολείου, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει αναβαθμίσει σημαντικά  το επίπεδο σπουδών των μαθητών του.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι νεκροί της Σαρακίνας ξεκίνησαν  το πρωί της Κυριακής 6 Ιουνίου στον τόπο θυσίας με το καθιερωμένο πρόγραμμα. Στην τελετή παρέστη ο νομάρχης κ. Γιώργος Παπαδάκης και πολλοί εκπρόσωποι αρχών.

Στο χρονικό της ημέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωστής Μεργέμογλου ενώ χαιρέτισε την εκδήλωση και ο δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανόλης Μανωλακάκης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα.
Το ίδιο βράδυ στην πλατεία όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων, παρουσία του βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα, πραγματοποιήθηκε η καλλιτεχνική εκδήλωση.

Εδώ οι μαθητές του Άδελε παρουσίασαν τον καλύτερο εαυτό τους, με τις εργασίες που ετοίμασαν ακολουθώντας τις οδηγίες των φωτισμένων δασκάλων τους. Ήταν σε εικόνα και σε λόγο.
Θα μας επιτραπεί να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιούν σωστά τους μαθητές τους σε θέματα τοπικής ιστορίας, μεταδίδοντας σωστά το μήνυμα της θυσίας και καταγγέλλοντας τον πόλεμο όχι τους λαούς που εμπλέκονται.
Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ συμμετέχοντας σε ένα δρώμενο τελετουργικό κατέβηκαν από τα σκαλοπάτια του παλιού δημαρχείου κρατώντας στο χέρι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και πήραν θέση στο μικρόφωνο ενώ παράλληλα πομπή από Κρητικοπούλες και δυο μικρούς βρακοφόρους, μέλη του συλλόγου Άδελε Αγίας Παρασκευής, κρατώντας την ελληνική σημαία κατευθύνονταν στο μνημείο.

Την ατμόσφαιρα φόρτισε συναισθηματικά η μουσική του Μπάμπη Πραματευτάκη από το έργο του «Για σένα Ειρήνη».
Ακολούθησε η αναφορά στο ματωμένο χρονικό από τα παιδιά που είχαν να παρουσιάσουν αρκετά στοιχεία για το γεγονός. Οι φωνούλες τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ ήταν άξια κάθε επαίνου η συμπεριφορά που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας συνειδητή συμμετοχή στο γεγονός.

Το αφιέρωμά τους στο χρονικό τέλειωσε με ποιήματα για την ΕΙΡΗΝΗ.
Στο δεύτερο μέρος έγινε αναφορά στο γεγονός μέσα από εικόνα και μουσική σε κείμενα Κωστή Μεργέμογλου , Παντελή Καραδάκη και Εύας Λαδιά που είχε και την καλλιτεχνική ευθύνη του αφιερώματος. Έξοχη όπως πάντα η χορωδία του Συλλόγου απέδωσε ριζίτικα τραγούδια καταχειρο κροτούμενη.  Άριστο συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο  υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας.

Όπως αναφέρθηκε στο τέλος, ετοιμάζεται το ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σαρακίνας που θα παρουσιαστεί το 2011, στο πλαίσιο της επετείου. Στο διάστημα αυτό η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να καταγράφει μαρτυρίες και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνει το σύλλογο για τα δικά του στοιχεία που θα πλουτίσουν περισσότερο τη συλλογική αυτή δουλειά.
Αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Άδελε, στο διευθυντή κ. Μανόλη Σπαντιδάκη και στους δασκάλους τους Άρτεμη Μιχαηλίδου, Δέσποινα Λαζαρίδη, Κατερίνα Μελαμπιανάκη, Βαγγέλη Νικολιδάκη και Ματθαίο Λίτινα που ήταν και η ψυχή της συλλογικής προσπάθειας.

Τιμή για την εκπαίδευση να την υπηρετούν δάσκαλοι με αυτές τις ευαισθησίες.

ΠΗΓΗ: ΡΕΘΕΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ



ΣΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Στη σκοτεινιά του ουρανού
στης εποχής το διάβα
αντί για γέλια του Μαγιού
βαριά σιωπή και πόνος.
------------.-----------
Θρηνολογεί η Πλακωτή
κι αναστενάζει ο κάμπος
έχει αρχίσει κι ο Λαγκός
να πλέκει μοιρολόι.
------------.-----------
Χτύπησε ξαναχτύπησε
του Μαραβέλιου η πλάκα(*)
αλλά κανείς δεν άκουσε
το θλιβερό χαμπέρι.
------------.-----------
Στ' Ασπρούγους στέλνει μήνυμα
στο Νίσπιτα να φτάσει
σε Καλντερίμια, Αμυγδαλέ
Τρυγώνα και Λαμπάρδο.
------------.-----------
Παίρνει απ΄το πέλαγος ορμή
απ' τ' άστρα παίρνει λόγια,
και σαν να ήταν άνθρωπος
λυπητερά τους λέει:
------------.-----------
"Είναι γραφτό να μάθετε
τη μαύρη τούτη αλήθεια
σελίδα αίματος ξανά
για τ' Άδελε ανοίγει".
------------.-----------
Στη Σαρακίνα έπεσε
ο κλήρος να φυλάξει
εκείνους που στου Γιαμπουδή
γεννήθηκαν τη στάχτη.
------------.-----------
Τάφοι σαν πέπλα ανοίχτηκαν
κι αγκάλιασαν τα κρίνα
κι εκείνα δώσαν άρωμα
με άρρητη ευωδία.
------------.-----------
Για να γινούν θυμίαμα
σε Αρχαγγέλου χέρια
και να γραφτούν αιώνια
μες το χρυσό βιβλίο.
(*)Θαλάσσια πλάκα η οποία προμήνυε κακοκαιρία.


Κων/νος Μεργέμογλου –Μάιος 2010